Protezarea Provizorie pe Implanturi Dentare

Protezarea Provizorie pe Implanturi Dentare

In stomatologia moderna protezarea provizorie reprezinta o etapa de tratament indispensabila indiferent daca in locul dintelui sau dintilor extrasi s-a inserat sau nu un implant. In mileniul 3 este inadmisibil din partea unui medic sa-si permita ca imediat postextractional sa lase pacientul sa paraseasca cabinetul fara a-i face o protezare provizorie, prin care sa-i confere:

  • incredere in medic si in actul terapeutic
  • confort
  • integrarea socio-profesionala a acestuia imediat dupa interventie.

In timpul tratamentului de reabilitare protetica cu ajutorul implanturilor orale, trebuie sa se ofere posibilitatea confectionarii unei piese protetice provizorii simple, care sa fie usor de igienizat si reconditionat. Exista mai multe metode de realizare a protezelor provizorii, fie exclusiv de catre medic, fie in colaborare cu laboratorul de tehnica dentara.

Prima metoda la care o sa facem referire se realizeaza folosind un conformator din metilceluloza, realizat cu ajutorul aparatului “Omnivac”. Aplicand aceasta metoda, piesa protetica provizorie este realizata imediat postoperator, protezarea fiind posibila atat pe dinti restanti, preparati in scop protetic (presupunand ca atunci cand s-a prefigurat planul protetic final, au fost identificati dintii de care se va ancora lucrarea protetica finala) cat si exclusiv pe implanturi. Tot prin aceasta metoda se poate realiza si protezarea cu sprijin mixt, dinti – implanturi.

Protezarea provizorie

In cazul unui pacient edentat total, cu o oferta osoasa insuficienta sau de o calitate slaba, implanturile nu pot fi incarcate protetic imediat pentru a sustine o lucrare protetica provizorie fixa. In acest caz, in sedinta preliminara interventiei chirurgicale se ia o amprenta pe baza careia se confectioneaza o proteza totala. La fel putem proceda si in cazul unui pacient care prezinta pe arcada dinti sau resturi radiculare irecuperabile. Tehnicianul va radia de pe model acesti dinti si va confectiona proteza totala ca si cum pacientul ar fi edentat total. Dupa finalizarea primului timp chirurgical, medicul indeparteaza cu o freza de acrilat un strat de aproximativ 1 mm de pe fata mucozala a protezei si o rebazeaza cu un material de consistenta moale de exemplu Soft Reliner®).

La 7-9 zile de la interventie, aceasta proteza probabil ca va trebui din nou rebazata, deoarece in acest interval s-a remis edemul partilor moi, si proteza nu mai are o stabilitate foarte buna. Dupa perioada de integrare tisulara a implanturilor se trece la al doilea timp chirurgical – montarea bonturilor protetice si incarcarea functionala a implanturilor.  Dupa montarea bonturilor protetice, proteza totala a pacientului este modificata, fiind transformata intr-o lucrare protetica fixa. Pentru aceasta, se suprima placa palatinala pana la nivelul seilor, reducand totodata din inaltimea lor, iar pe mucozal se practica un sant in grosimea dintilor arcadei artificiale.

Dupa realizarea prizei acrilatului, piesa protetica este prelucrata si apoi lustruita. Se verifica adaptarea ocluzala a piesei protetice in relatiile cu antagonistii si se corecteaza eventualele contacte premature sau interferente in miscarile mandibulare. Apoi lucrarea protetica este cimentata provizoriu, urmand ca abia dupa 7-10 zile sa fie luata amprenta pentru lucrarea protetica definitiva, dand posibilitatea suprimarii edemului si vindecarii mucoperiostale, care a fost afectat in timpul manevrelor de gingivectomie (descoperirea implanturilor, suprimarea suruburilor de cicatrizare) si de montare a bonturilor protetice.

A treia modalitate de protezare provizorie se bazeaza pe folosirea unor lucrari protetice acrilice confectionate in laboratorul de tehnica dentara, care prin rebazare sunt adaptate la noua configuratie a campului protetic rezultata dupa inserarea implanturilor dentare. Aceasta metoda se poate aplica mai ales in cazul in care pacientul are pe arcada dinti naturali care pot fi folositi in scop protetic sau daca se preconizeaza ca unul sau mai multe implanturi vor fi incarcate protetic imediat.

In sedinta preliminara interventiei chirurgicale de inserare a implanturilor se ia o amprenta, pe baza careia se toarna un model. De mentionat ca pacientul poate avea o lucrare protetica mai veche, care nu este indepartata in acest moment. Medicul indica pe model care dinti vor fi stalpi, iar tehnicianul modifica modelul pentru a fi cat mai apropiat de situatia clinica imediat postoperatorie.

Lasă un răspuns

  • Feedback-ul dvs. este apreciat!

    Va rugam sa utilizati pagina noastra de Facebook si Google+ pentru a ne transmite parerea dumneavoastra. Opinia dvs. este foarte importanta pentru noi si ne poate ajuta sa imbunatatim informatiile si serviciile stomatologice oferite.

  • Va multumim pentru timpul acordat!